Skip links

Ilija Mugoša za portal Analitika: Najveći problem Podgorice je vlast ogrezla u političkoj korupciji

Intervju Ilije Mugoše, nosioca liste “Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković” za portal Analitika, prenosimo u cjelosti:

ANALITIKA: Kako percipirate aktuelnu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori i šta je, prema vašem mišljenju, dovelo našu državu do ovakvog stanja?

MUGOŠA: Stanje u Crnoj Gori karakterišu na ekonomskom polju nesigurnost, izostanak velikih investicija koje bi donijele prijeko potrebna nova radna mjesta, a na ukupnom društvenom vlast ogrezla u političku korupciju i sve prisutnija nepovjerljivost građana prema institucijama.

Visoke cijene, niska kupovna moć i neadekvatna i nedostupna zdravstvena zaštita doprinose osjećaju nesigurnosti i nezadovoljstva. Aktuelne vlasti nijesu uspjele da se izbore s ovim izazovima zbog političkog uticaja nad institucijama na svim nivoima, što je dovelo do neefikasnosti i izostanka potrebnih reformi.

Glavni grad je ogledalo politike na državnom nivou, i zato ćemo nakon podgoričkih izbora 29. septembra biti zamajac promjena i uvesti standarde na lokalnom nivou, koje ćemo zatim primijeniti i na državni.

ANALITIKA: Zašto bi građani trebalo da glasaju za vas na predstojećim izborima u Podgorici?

MUGOŠA: Zato što Stranka evropskog progresa nudi konkretne, izvodljive planove koji nijesu samo politički slogani. Sposobnost da ponudimo rješenja zasnovana na iskustvu i stručnosti čini nas jedinstvenim u odnosu na druge političke opcije, a naša posvećenost i iskustvo garantuju da ćemo se suočiti sa stvarnim izazovima, a ne koristiti političke trikove.

Zato što našu listu ne sakrivamo iza pojedinca, već građanima nudimo tim kompetentnih stručnjaka etabliranih u svojim područjima, od ekonomista što sam i sâm, preko arhitekata, preduzetnika, uglednih pravnika, novinara, penzionera, ljekara, umjetnika, pa sve do studenata.

Vrijeme je da uredimo naš grad prema standardima kakvi dolikuju glavnom gradu Crne Gore buduće članice Evropske unije. A to možemo samo s jasno posloženim prioritetima i jasnom vizijom razvoja.

ANALITIKA: Šta je, u vašim očima, najveći problem Podgorice?

MUGOŠA: Glavni problem Podgorice je neefikasno upravljanje i direktno povezan s tim nedostatak dugoročnog planiranja. Zapošljavanje po partijskoj liniji, netransparentnost lokalne samouprave, problemi u saobraćaju, komunalni haos i zapostavljenost sportskih i kulturnih institucija nijesu samo posljedica trenutnih okolnosti, već prije svega lošeg vođenja grada, odnosno vlasti nesposobne i ogrezle u političku korupciju.

Osim toga, prisutno je konstantno zanemarivanje onih koji su stvarali naš grad, prvenstveno mislim na osobe treće dobi kojima danas moramo pružiti najbolje uslove za dostojanstvenu starost. To ćemo sve promijeniti nakon 29. septembra.

ANALITIKA: Šta ćete unaprijediti ukoliko građani odaberu SEP?

MUGOŠA: Naš prioritet je postavljanje jasnih pravila i odgovornosti na svim nivoima. Podići ćemo nivo transparentnosti u gradskim institucijama, unaprijediti infrastrukturu, posebno u oblasti saobraćaja, te riješiti pitanje odlaganja otpada i vodosnabdijevanja. Takođe ćemo unaprijediti kvalitet života kroz bolji odnos prema penzionerima i socijalno ugroženim gađanima.

To ćemo učiniti kroz veću finansijsku podršku Glavnog grada, uvođenje besplatnog javnog prevoza za korisnike socijalne podrške, đake i studente, penzionere, kofinansiranje mjesta u domovima te otvaranje institucija poput kuće zdravlja, narodne kuhinje i gerontološkog centra.

Riješićemo problem saobraćaja izgradnjom parkirališta i uvođenjem savremenih rješenja poput pametnih semafora, kružnih tokova… te ćemo omogućiti bolji sistem odvoza i zbrinjavanja otpada. Borićemo se za otvaranje više dječjih vrtića i škola u velikim naseljima koji su prijeko potrebni, kao i otvaranje gradske bolnice u Podgorici kako bismo obezbijedili adekvatnu zdravstvenu zaštitu i omogućili da se fokusiramo na prevenciju i ranu detekciju bolesti, kako bi se mogla pravovremeno liječiti.

ANALITIKA: Kakve su Vaše procjene o rezultatima izbora?

MUGOŠA: Prema dostupnim istraživanjima, ali i prema reakcijama građana, jasno je da ćemo sa osvojenim mandatima biti važan faktor u formiranju buduće vlasti Glavnog grada.

Informacije i komentari koje nam svakodnevno pristižu direktno od građana ulivaju mi povjerenje da radimo dobar posao i da su građanke i građani Podgorice prepoznali naš program i načela kojima se rukovodimo s ciljem odgovornog i efikasnog upravljanja Podgoricom.

ANALITIKA: Zašto ste odlučili samostalno da izađete na izbore? Da li ste imali ponuda za ulazak u koaliciju?

MUGOŠA: Odlučili smo da izađemo samostalno jer želimo da građanima pružimo jasnu alternativu. Želimo da pokažemo da smo stranka s vlastitom vizijom i programom, kao i spremnošću da ga odgovorno i odlučno sprovedemo.

Naš cilj nije kratkoročna politička korist, već stvaranje temelja za dugoročne promjene u Podgorici i Crnoj Gori.

ANALITIKA: Koje su partije na „crnim listama“ demokratske Evrope?

MUGOŠA: Građani znaju koje su političke opcije u sukobu sa osnovnim evropskim vrijednostima. Stranka evropskog progresa se zalaže za evropsku Crnu Goru, u kojoj se poštuju demokratija, vladavina prava i ljudska prava, Crnu Goru koja je zapadno orijentisana, članica NATO-a i sjutra EU, i mediteranska i balkanska, višenacionalna i multikonfesionalna, bogata svojim različitostima i ponosna na njih.

Naša temeljna vrijednost je i Crna Gora koja ujedinjuje građane u zajedničkom cilju – unapređenju životnog standarda i ukupnog napretka i pojedinaca i države. Na svu sreću daleko je više građana koji podržavaju ove vrijednosti nego one koje države EU sankcionišu i izoluju.

ANALITIKA: S kim biste razmatrali ulazak u koaliciju nakon izbora?

MUGOŠA: Mi ne razmišljamo sada ni o kakvim koalicijama, već o tome kako da naš program i naše ideje dopru do što većeg broja građana.

Ali doći će i vrijeme za razmišljanje o saradnji i za konkretne poteze. Drago mi je što me mnogi mediji ovo pitaju jer je to potvrda da je u Crnoj Gori prošlo vrijeme kada je jedna stranka, koja god da je to, mogla dominirati. Kao što vidite sada se i koalicije teško dogovaraju. To je dobro za društvo, za njegovo političko sazrijevanje. Iako velike stranke, dojučerašnji monopolisti, ne mogu da se pomire s gubitkom monopola, pa čak udaraju ispod pojasa, jasno je da će onaj ko želi da formira vlast morati da se nakon izbora dogovara.

Rekao sam šta su naše temeljne vrijednosti. Rekao sam i šta su neki od projekata koje smo pripremili. Možemo sarađivati s onima koji dijele naše osnovne vrijednosti i koji budu prihvatili realizaciju projekata koje smo osmislili i koje ćemo pokrenuti za dobrobit svih građana Podgorice.

Mi nijesmo stvarali stranku da bismo bilo koga politički uhljebljavali. Svi naši kandidati imaju posao, imaju ugled i uspjeh i ne treba im politika a bi se dokazali. Dakle, koalicije ćemo praviti samo ako su u interesu građana, a ne zbog političke trgovine. Od toga sigurno nećemo odstupati.

Izvorni članak možete pročitati na linku:

https://www.portalanalitika.me/clanak/mugosa-najveci-problem-podgorice-je-vlast-ogrezla-u-politicku-korupciju-ne-razmisljamo-o-koalicijama-ali-doci-ce-vrijeme-i-za-to